keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Kaivellaan pöytälaatikosta ensimmäinen, melkein ajankohtainen ajatelma. Eli tää vielä hetki sitten ollut kuumin puheenaihe, kansalaisaloite tasa-arvoisen avioliittolain puolesta (näyttäisi muuten olevan tällä hetkellä 143 107 allekirjoitusta, hysteeristen alkupäivien tahti on siis laantunut, mutta kunnioitettava on määrä). Ja niin monesti käytetty kasvissyöntivertaus.

Oletetaan, että on työpaikkaruokala, josta saa hyvää ja ravitsevaa ruokaa. Ensin tarjolla oli vain lihapatoja, joissa kaikki ainekset on laitettu sekaisin eikä erikseen pysty kaapimaan liha- ja kasvisosuutta. Se on se ruoka jonka saa, tai sitten voi olla ilman. Yksinkertaista ja selkeää.

Sitten alkoivat muutosten tuulet. Pitkän vääntämisen jälkeen päästään tilanteeseen, jossa liha ja lisuke ovat eri laareissa. Kasvissyöjät saavat syödä perunaa/riisiä/pastaa ja lisukesalaattia, jättäen lihan pois. Monen kasvissyöjän mielessä kuitenkin kaivertaa toive siitä, että jonain päivänä voisi olla liharuuan lisäksi mahdollisuus ottaa ihan tasavertainen, ravitseva kasvisateria.

Työpaikalla on sovittu, että jos samaa ideaa kannattaa 50 työntekijää, se otetaan toimikunnassa käsittelyyn. Aktiivisimmat alkavat markkinoida ideaansa siitä, että pääruokavaihtoehtona olisi myös lämmin kasvisruoka. Ruokalassa on erillinen sivulinjasto, jossa voitaisiin tarjoilla kasvisvaihtoehto. Jokainen saisi valita, ottaako ateriansa päälinjastosta, jossa on liharuoka, vai sivulinjastosta, jossa on kasvisruoka. Samalla kertaa ei saa ottaa molempia, mutta kumman tahansa saisi valita. Idea saa nopeasti yli 50 kannattajaa, mutta osaa ei kiinnosta, osa vastustaa. Ainakin seuraavia ihmistyyppejä löytyy, tunnistatko itsesi?

Vastustajat:

1. Raamatussa sanotaan, että eläimet on tehty ihmisille ruuaksi. Niin se on tarkoitettu. Arvomaailmani perustuu siihen.

2. Johan ne ovat saaneet oikeuden ottaa perunaa erikseen, eikö se nyt riitä? Ihan riittävän sama asia.

3. En halua, että minun tarvii erikseen ryhtyä tarkentamaan, että minun lounaani on liharuokaa. Ällöttävä ajatus, että enää ei voi ilman eri tarkennusta tietää ketkä on normaaleja ja ketkä jotain pupun ruuan pureskelijoita. Kotonaan tehkööt mitä haluavat. Jos tuollainen tulee, niin minä kyllä protestina alan syödä pelkkää lihaa ja jätän perunatkin ottamatta.

Ei kiinnosta:

1. Ihan sama, syön itse kuitenkin liharuokaa, niin ei kosketa minua Ja omille työkavereillekin maistuu liharuoka.

2. Johan ne sai tarvittavat 50 ääntä, ei tarvii enää lisää. Lisäksi en jaksa lukea, oli yli 2-sivuinen perustelu.

3. En halua periaatteesta laittaa nimeäni mihinkään adresseihin tai kannatuslistoihin. En ota kantaa, vähän niin kuin vaalisalaisuus.

Kannattajat:

1. Kasvissyöjänä (tai sekasyöjänä, joka saattaa valita yhtä hyvin myös kasvisaterian) on ihan luonnollista, että haluan samat oikeudet kuin sekasyöjätkin. Saman hinnan kuitenkin maksan, joten ei ole tasa-arvoista mikäli en saa yhtä ravitsevaa ja monipuolista ateriaa.

2. Olen sekasyöjä ja sellaisena pysyn, mutta eihän se minulta pois ole jos kasvissyöjillekin annetaan sama oikeus pääruokaan. Tasa-arvoisuus on hyvä juttu.

3. Jokainen, joka jättää idean allekirjoittamatta, on ällöttävä ja itsekäs paska. Allekirjoittamattomat ovat juuri niitä samoja, jotka kannattavat lasten pakkosyöttöä, saavat nautintoa kehitysmaiden nälänhädästä ja haluavat polkea naisten oikeuksia ja ovat rasisteja. Ja sellaisina tulen heitä käsittelemään tästä lähtien Kunhan nimilista tulee julkiseksi niin varmasti käyn läpi ja katson ketkä tutut sieltä puuttuu. Jokainen hyvä ihminen, kuten esimerkiksi minä, allekirjoittaa.


Piristeeksi vielä kuva viime vuodelta. Fiilis on kyllä tältä päivältä, kun ensimmäistä kertaa melkein viikkoon kömmin flunssan jäljiltä ulos. Olipa kirkasta, kevät tulee kovaa vauhtia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti