torstai 20. kesäkuuta 2013

Elämän hauraus


Olin toista kertaa elämässäni vastasyntyneen hautajaisissa. Pienen arkun äärellä sitä tuntee totaalista voimattomuutta, epätoivoa, katkeruuttakin. Ei sen näin kuulu mennä.

”Oliko läheinenkin, tunsitko vainajan?” En tietenkään tuntenut, miten olisin voinut tuntea. Mutta olisin oppinut tuntemaan. Olisin halunnut oppia. Olisi kuulunut saada oppia. Tunsin kuitenkin pienenpienen osan siitä tuskasta, joka näkyi lapsen vanhempien silmistä, liikkeistä, olemuksesta. Tuskasta, joka ei koskaan kokonaan katoa.

Kuolema ei tullut yllätyksenä, mutta toiveikkuus oli suurempi. Kaikki mahdollinen tehtiin, parhaiden asiantuntijoiden toimesta. Ei se vain riittänyt. Siitä olen kuitenkin hyvilläni, että lapsi sai mahdollisuuden. Vaikka abortin tuska olisi koskettanut lähinnä vain vanhempia ja heilläkin toipuminen olisi tavallaan ollut helpompi, niin ilman mahdollisuuden antamista jäisi lopuksi ikää elämään suuri ja kirkuva JOS. Kun kuitenkin olisi ollut mahdollista, että lapsi selviää, leikataan ja toipuu. Sitä ei olisi voinut tietää, jos mahdollisuutta ei olisi annettu, eivätkä nuo ajatukset olisi ehkä ikinä antaneet rauhaa.

Maailma on epäreilu paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti